Izmene na novčanici od 5.000 dinara

Bez autora
Nov 28 2010

Narodna banka Srbije pustila je u opticaj novčanicu od 5.000 dinara, s delimično izmenjenim obeležjima, koja će biti u opticaju, paralelno s prethodnim izdanjem ove novčanice od 2003. godine.Novčanica apoena od 5.000 dinara, izdanja 2010. godine, zadržava isto likovno rešenje kao i prethodno izdanje - na licu novčanice dominantan je portret Slobodana Jovanovića, a na naličju prikazana je njegova figura. U odnosu na prethodno izdanje, na novoj novčanici izmenjeno je nekoliko detalja na njenom licu i naličju, između ostalog godina izdanja (2010), i potpis guvernera.

Izmene na novčanici od 5.000 dinara Novčanica od 5.000 dinara, s delimično izmenjenim obeležjima, puštena u opticaj. U odnosu na prethodno izdanje, na novoj novčanici izmenjeno nekoliko detalja na njenom licu i naličju, između ostalog, godina izdanja i potpis guvernera.

Narodna banka Srbije pustila je u opticaj novčanicu od 5.000 dinara, s delimično izmenjenim obeležjima, koja će biti u opticaju, paralelno s prethodnim izdanjem ove novčanice od 2003. godine.

Novčanica apoena od 5.000 dinara, izdanja 2010. godine, zadržava isto likovno rešenje kao i prethodno izdanje - na licu novčanice dominantan je portret Slobodana Jovanovića, a na naličju prikazana je njegova figura.

U odnosu na prethodno izdanje, na novoj novčanici izmenjeno je nekoliko detalja na njenom licu i naličju, između ostalog godina izdanja (2010), i potpis guvernera.

"Novčanica apoena od 5.000 dinara ima malo učešće u strukturi novčanica u opticaju (oko 10 odsto u nominalnom iznosu i oko 1 odsto u količini). Za proteklih sedam godina nije bilo dodatne izrade tog apoena - za razliku od ostalih apoena iz postojeće serije novčanica izdanja Narodne banke Srbije", navedeno je u saopštenju na sajtu Narodne banke Srbije.

Sve novčanice, pa i novčanica apoena od 5.000 dinara, imaju svoj vek upotrebe, zbog čega su zalihe tih novčanica, izdanja iz 2003, godine svedene na minimum.

Kao nepodobne za opticaj, iz opticaja je povučeno više od 80 odsto tih novčanica, od čega je najveći deo uništen. Da bi se zadovoljile potrebe gotovinskog platnog prometa i zamenile novčanice nepodobne za opticaj, neophodna je dodatna izrada novčanica tog apoena, navodi NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik